HU | EN | DE | RO

Széchenyi 2020

Új innovatív zárt rendszerű komposztüzem építése 9 hőkezelő alagúttal, valamint technológiai eszközök beszerzése.

A hőkezelő alagutakban, az ahhoz csatlakozó vezérléssel, légcsatornákkal, ventilátorokkal, hőcserélőkkel történik meg a gombatermesztési alapanyag kórokozóktól és kártevőktől történő mentesítése (hőkezelés). A szállító szalagok biztosítják az alagutakba történő be- és kitárolást a rajtuk elhelyezett lefordító kocsival egyetemben. A kihúzó gépek a technológia adott szakaszában a rájuk csatlakoztatott kihúzó szőnyegekkel együtt teszik lehetővé a hőkezelőkbe betermelt komposzt kihúzását és fellazítását. Az ollós emelőállvány teszi lehetővé a magas építésű központi szállítószalag karbantartását, tisztítását és üzem közbeni állítását. Az első fázisú komposzt speciális szalagrendszer segítségével kerül betermelésre a hőkezelő alagutakba, mintegy 2.6 – 3.1 m közötti betermelési magasságban. A betermelést végző szalagpálya segítségével megtörténik a komposzt fellazítása és amennyiben szükséges, annak további nedvesítése. A betermelés után a hőkezelő alagút ajtaját lezárják, majd elindítják a hőkezelést irányító számítógépes programot.

A betermelő csarnokban helyezkednek el a komposzt betermelését, lazítását és nedvesítését végző berendezések.

A projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.1-15-2015-00012
A projekt tényleges befejezése: 2019.11.13.
A támogatás mértéke: 499,6 mFt (50%)
Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Kőfeldolgozó üzem létrehozása

A kőfeldolgozó üzemben Demjén településen található bányából vásárolt alapanyag kerül feldolgozásra. Ez jellemzően 1-2 m3-es kőtömbök, amelyből különböző fűrészek segítségével kerül kialakításra a végtermék. A projekt során a csarnok felépítése mellett az alábbi eszközök kerülnek beszerzésre: hídfűrész, láncos kővágó, több vágóéllel rendelkező gatter, forgóasztalos hídvágó, üzemi épített daru, kődaráló és targonca. A feldolgozás során keletkező hulladékot, illetve egyéb építési törmeléket darálva, osztályozva kívánjuk értékesíteni (útalap, építkezéseken töltés stb). A beszerezni kíván homlokrakodó mérete a kődarálék, illetve építési törmelék feldolgozása miatt is szükséges. A tervezett betonüzem kedvező elhelyezkedésű lesz, az anyagköltséget jelentősen csökkenti a kődarálék is, amely a kőfeldolgozás során keletkezik. A betonüzem 45 m3/h kapacitású, 4 db adalékanyag tárolóval. A beruházás hatására várhatóan 4 fő alkalmazottal növekszik a vállalkozás létszáma. A beruházás várható befejezése 2019.09.09.

A projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.1-16-2017-00948
A projekt tervezett befejezése: 2019.09.09.
A támogatás mértéke: 499,9 mFt (50 %)
Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Új termésnövelő anyagok kifejlesztése a csiperkegomba terméshozamának emelése érdekében

A jelenlegi projekt célja a környezetvédelmi célokat szolgáló gázmosó berendezésből származó nitrogéntartalmú vegyületek megfelelő arányban történő visszaforgatása a komposztálásba. A projekt végére rendelkezésünkre fog állni a visszaforgatást biztosító gép, amely segítségével a gázmosásból származó, termésnövelésre alkalmas szervetlen vegyület visszaforgatható az I. fázisú komposztálásba. Továbbá az ammóniumion koncentráció mérésének érdekében egy hordozható, terepi sorozatmérésekre alkalmas ammóniumion-szenzort fejlesztünk ki. Ezek mellett egy olyan magas termesztési potenciállal rendelkező gombakomposztot állítunk elő, amelynek a nitrogéntartalma pontosan szabályozható a komposztálásból származó ammónia visszaforgatásával. A projekt keretein belül a termés minőségének és mennyiségének növelése érdekében egyedi összetételű, részlegesen feltárt hatóanyag-tartalmú, szerves nitrogénforrásként alkalmazható dúsítóanyagot kívánunk kifejleszteni. A termésnövelő anyag esetében olyan gépsort kívánunk kifejleszteni, amely alkalmas az őrlés, feltárás, hőkezelés, hűtés és zsákolás munkafolyamatainak elvégzésére. A dúsítóanyagot, a szenzort bel- és külföldi székhelyű gombaipari partnerek részére kívánjuk biztosítani.

A projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.7-15-2016-00018
A projekt tényleges befejezése: 2019.05.31.
A támogatás mértéke: 119 mFt (75 %)
Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.