HU | EN | DE | RO

Széchenyi 2020

Új innovatív zárt rendszerű komposztüzem építése 9 hőkezelő alagúttal, valamint technológiai eszközök beszerzése.

A hőkezelő alagutakban, az ahhoz csatlakozó vezérléssel, légcsatornákkal, ventilátorokkal, hőcserélőkkel történik meg a gombatermesztési alapanyag kórokozóktól és kártevőktől történő mentesítése (hőkezelés). A szállító szalagok biztosítják az alagutakba történő be- és kitárolást a rajtuk elhelyezett lefordító kocsival egyetemben. A kihúzó gépek a technológia adott szakaszában a rájuk csatlakoztatott kihúzó szőnyegekkel együtt teszik lehetővé a hőkezelőkbe betermelt komposzt kihúzását és fellazítását. Az ollós emelőállvány teszi lehetővé a magas építésű központi szállítószalag karbantartását, tisztítását és üzem közbeni állítását. Az első fázisú komposzt speciális szalagrendszer segítségével kerül betermelésre a hőkezelő alagutakba, mintegy 2.6 – 3.1 m közötti betermelési magasságban. A betermelést végző szalagpálya segítségével megtörténik a komposzt fellazítása és amennyiben szükséges, annak további nedvesítése. A betermelés után a hőkezelő alagút ajtaját lezárják, majd elindítják a hőkezelést irányító számítógépes programot.

A betermelő csarnokban helyezkednek el a komposzt betermelését, lazítását és nedvesítését végző berendezések.

A projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.1-15-2015-00012
A projekt tényleges befejezése: 2019.11.13.
A támogatás mértéke: 499,6 mFt (50%)
Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Kőfeldolgozó üzem létrehozása

A kőfeldolgozó üzemben Demjén településen található bányából vásárolt alapanyag kerül feldolgozásra. Ez jellemzően 1-2 m3-es kőtömbök, amelyből különböző fűrészek segítségével kerül kialakításra a végtermék. A projekt során a kőfeldolgozó csarnok felépítése mellett az alábbi eszközök kerültek beszerzésre: CNC vezérlésű drótos kővágógép, hídvágógép, CNC vezérlésű daraboló és az anyagmozgatáshoz szükséges daruk. A kőfeldolgozó üzem mellett beszerzésre került egy betonkeverő üzem is 55 m3/h kapacitással, 3 db adalékanyag tárolóval és két darab cementsílóval. A betontermék gyártás során ötféle zsalukövet és kétféle egyéb terméket készítünk (útburkolati elem és gyeprács). A beruházás hatására 3 fő új munkavállalót alkalmazunk.

A projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.1-16-2017-00948
A projekt tervezett befejeződött: 2021.05.28.
A támogatás mértéke: 499,9 mFt (50 %)
Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Új termésnövelő anyagok kifejlesztése a csiperkegomba terméshozamának emelése érdekében

A jelenlegi projekt célja a környezetvédelmi célokat szolgáló gázmosó berendezésből származó nitrogéntartalmú vegyületek megfelelő arányban történő visszaforgatása a komposztálásba. A projekt végére rendelkezésünkre fog állni a visszaforgatást biztosító gép, amely segítségével a gázmosásból származó, termésnövelésre alkalmas szervetlen vegyület visszaforgatható az I. fázisú komposztálásba. Továbbá az ammóniumion koncentráció mérésének érdekében egy hordozható, terepi sorozatmérésekre alkalmas ammóniumion-szenzort fejlesztünk ki. Ezek mellett egy olyan magas termesztési potenciállal rendelkező gombakomposztot állítunk elő, amelynek a nitrogéntartalma pontosan szabályozható a komposztálásból származó ammónia visszaforgatásával. A projekt keretein belül a termés minőségének és mennyiségének növelése érdekében egyedi összetételű, részlegesen feltárt hatóanyag-tartalmú, szerves nitrogénforrásként alkalmazható dúsítóanyagot kívánunk kifejleszteni. A termésnövelő anyag esetében olyan gépsort kívánunk kifejleszteni, amely alkalmas az őrlés, feltárás, hőkezelés, hűtés és zsákolás munkafolyamatainak elvégzésére. A dúsítóanyagot, a szenzort bel- és külföldi székhelyű gombaipari partnerek részére kívánjuk biztosítani.

A projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.7-15-2016-00018
A projekt tényleges befejezése: 2019.05.31.
A támogatás mértéke: 119 mFt (75 %)
Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Magyar Gomba Kertész Kft Debreceni Egyetem

Maillard-reakción alapuló innovatív élelmiszer alapanyagok kidolgozása hagyományos és egzotikus gombák funkcionális átalakításával élelmiszeripari és gyógyászati célra

A Magyar Gomba Kertész Kft. és a Debreceni Egyetem konzorciuma 2021. januárjában elindította a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100 azonosítószámú kutatási pályázatát. A 4 éves projektben funkcionális élelmiszerek és élelmiszer alapanyagok kidolgozására vállalkoznak hagyományos csiperkegomba és egzotikus gombák feldolgozásával. A projektben olyan funkcionális gombaalapú élelmiszer alapanyagok és termékek kifejlesztése valósul meg, melyek kimagasló antioxidáns tartalmuk mellett ízvilágában is átalakult, kulinárisan is magas értéket képviselő funkcionális termékek lehetnek. 

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar kutatói a gomba termőtestek alacsony hőmérsékleten (50-90 Co-on), kontrollált páratartalom melletti, hosszú ideig történő hőkezelésével, majd azt követő szabályozott szárításával alakítják ki a végtermékek megfelelő beltartalmi, és érzékszervi jellemzőit. A Maillard reakcióban keletkezett termékek nemcsak, mint kellemes ízanyagok játszhatnak szerepet, hanem biológiai aktivitásuk is jelentős. 

A reakcióban keletkeznek hasznos és káros komponensek is, így a folyamatok tanulmányozása, a keletkező anyagok vizsgálata is a kutatás részét képezi. A kíméletes hőkezelés során a gombából folyadék is távozik. Ez egy hatóanyagban, íz-komponensekben, poliszacharidokban, aminosavakban és polipeptidekben és Maillard-reakció termékekben gazdag folyadék, ami aromaként és gyógyhatású anyagként is különleges termékeket eredményez. 

A projektben vizsgált csiperke és egzotikus gombák (shitake, ördögszekér laskagomba, kései laskagomba) esetében a Magyar Gomba Kertész Kft telephelyein optimális termesztéstechnológiát igyekeznek alkalmazni, hogy maximális poliszacharid-, fehérje- és vitamintartalmat érhessenek el. Az így előállított gomba-termőtestek optimális alapanyagot képezhetnek funkcionális gombalapú élelmiszer alapanyagok és termékek előállításához. Fontos, hogy a hőkezelt gomba illetve kialakuló funkcionális termékek érzékszervi megítélése is pozitív legyen, mivel a továbbiakban ez önálló (a gombától akár teljesen különböző jellegű) élelmiszer alapanyag lehet, vagy különleges fűszer előállítására is lehetőség nyílik.

A projektben a kutatás-fejlesztési folyamatban előállított élelmiszer alapanyag kiváló lehetőséget nyújt új, magas fehérjetartalmú, egyedi ízvilágú funkcionális termékek kifejlesztésére, ami nemcsak a vegetáriánus és a vegán táplálkozás kiszolgálására lehet alkalmas, hanem a mai közízlés változásához igazodva alternatív étrendek összeállításának a lehetőségét is biztosítja.
 


Alapkomposzt alapanyag feldolgozás automatizálása

A jelenlegi projekt keretében beszerezni kívánt körbála bontó, fellazító berendezés segítségével a társaság az alapkomposzt előállításához szükséges alapanyag előkészítésének folyamatát automatizálja. A berendezés automatizált, elektronikus vezérlése révén képes nagy méretű szalma körbálák felbontására, lazítására, összedarabolására, mely folyamatot jelenleg kézi erővel és nagy fogyasztású munkagépek segítségével végzi vállalkozásunk. Az automatizálás során vállalkozásunk képes lesz az alapanyag előkészítési folyamat minőségét és mennyiségét tervezhetővé, rentábilisabbá tenni. Mindamellett lehetővé válik az alapanyag előkészítés zárt lánccá alakítása, mely megfelel a környezetvédelmi szempontoknak is.

A projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.8-20-2020-03565

A projekt tényleges befejezése: 2021.12.31.

A támogatás mértéke: 70,9 mFt (70 %)

Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft


Napelemes rendszer telepítése a Magyar Gomba Kertész Kft raktár és feldolgozó üzemF üzem tetőszerkezetére

A jelenlegi projekt célja 40,5 kWp teljesítményű visszwatt védelemmel ellátott napelemes rendszer telepítése a társaság feldolgozó üzemének tetőszerkezetére. A napelem rendszer segítségével az épületben folyó gomba feldolgozási tevékenységhez kapcsolódó villamos áram igény jelentős részét fedezni fogja.

A projekt azonosítószáma: GINOP-4.1.4-19-2020-03454

A projekt tényleges befejezése: 2022.11.30

A támogatás mértéke: 7,4 mFt (55 %)

Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Napelemes rendszer telepítése a Magyar Gomba Kertész Kft gyümölcs és gomba hűtőtároló üzemének tetőszerkezetére

A jelenlegi projekt célja 90 kWp teljesítményű visszwatt védelemmel ellátott napelemes rendszer telepítése a társaság gyümölcs és gomba hűtőtároló üzemének tetőszerkezetére. A napelem rendszer segítségével az épületben folyó gomba és gyümölcs tárolásához és hűtéséhez szükséges villamos áram igény jelentős részét fedezni fogja.

A projekt azonosítószáma: GINOP-4.1.4-19-2020-03422

A projekt tényleges befejezése: 2022.11.30

A támogatás mértéke: 14,7 mFt (55 %)

Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Napelemes rendszer telepítése a Magyar Gomba Kertész Kft raktár és feldolgozó üzem C tetőszerkezetére

A jelenlegi projekt célja 100,8 kWp teljesítményű visszwatt védelemmel ellátott napelemes rendszer telepítése a társaság a társaság feldolgozó üzemének tetőszerkezetére. A napelem rendszer segítségével az épületben folyó gomba feldolgozási tevékenységhez kapcsolódó villamos áram igény jelentős részét fedezni fogja.

A projekt azonosítószáma: GINOP-4.1.4-19-2020-03443

A projekt tényleges befejezése: 2022.11.30

A támogatás mértéke: 16,4 mFt (55 %)

Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Napelemes rendszer telepítése a Magyar Gomba Kertész Kft Irodaházának tetőszerkezetére

A jelenlegi projekt célja 30,4 kWp teljesítményű visszwatt védelemmel ellátott napelemes rendszer telepítése a társaság irodaházának tetőszerkezetére. A napelem rendszer segítségével az épületben folyó adminisztrációs tevékenységhez szükséges villamos áram igény jelentős részét fedezni fogja.

A projekt azonosítószáma: GINOP-4.1.4-19-2020-03473

A projekt tényleges befejezése: 2022.11.30

A támogatás mértéke: 5,6 mFt (55 %)

Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Napelemes rendszer kialakítása komposztüzemen

A jelenlegi projekt célja 380 kWp teljesítményű visszwatt védelemmel ellátott napelemes rendszer telepítése a társaság új komposzt hőkezelőjének tetőszerkezetére. A napelem rendszer segítségével az épületben folyó komposztüzemi tevékenységhez szükséges villamos áram igény jelentős részét fedezni fogja.

A projekt azonosítószáma: GINOP-4.1.4-19-2020-02873

A projekt tényleges befejezése: 2022.11.30

A támogatás mértéke: 62,4 mFt (55 %)

Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Napelemes rendszer telepítése a Magyar Gomba Kertész Kft raktár és feldolgozó üzem B tetőszerkezetére

A jelenlegi projekt célja 66,6 kWp teljesítményű visszwatt védelemmel ellátott napelemes rendszer telepítése a társaság a társaság feldolgozó üzemének tetőszerkezetére. A napelem rendszer segítségével az épületben folyó gomba feldolgozási tevékenységhez kapcsolódó villamos áram igény jelentős részét fedezni fogja.

A projekt azonosítószáma: GINOP-4.1.4-19-2020-03430

A projekt tényleges befejezése: 2022.11.30

A támogatás mértéke: 10,8 mFt (55 %)

Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Napelemes rendszer telepítése a Magyar Gomba Kertész Kft gyümölcs és gomba hűtőház üzemének tetőszerkezetére

A jelenlegi projekt célja 60,3 kWp teljesítményű visszwatt védelemmel ellátott napelemes rendszer telepítése a társaság gyümölcs és gomba hűtőházának tetőszerkezetére. A napelem rendszer segítségével az épületben folyó gomba és gyümölcs hűtéséhez szükséges villamos áram igény jelentős részét fedezni fogja.

A projekt azonosítószáma: GINOP-4.1.4-19-2020-03426

A projekt tényleges befejezése: 2022.11.30

A támogatás mértéke: 9,8 mFt (55 %)

Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Napelemes rendszer kialakítása a komposzt keverő csarnok tetején

A jelenlegi projekt célja 100,8 kWp teljesítményű visszwatt védelemmel ellátott napelemes rendszer telepítése a társaság komposztkeverő üzeménekj tetőszerkezetére. A napelem rendszer segítségével a gomba termesztéshez szükséges komposztüzemi tevékenyég alapját képező alapanyag összekeveréséhez szükséges villamos áram igényt jelentős részét fedezni fogja.

A projekt azonosítószáma: GINOP-4.1.4-19-2020-02602

A projekt tényleges befejezése: 2022.11.30

A támogatás mértéke: 16,3 mFt (55 %)

Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.


Napelemes rendszer kialakítása a Magyar Gomba Kertész Kft. fagyasztó üzemének tetőszerkezetére

A jelenlegi projekt célja 80,1 kWp teljesítményű visszwatt védelemmel ellátott napelemes rendszer telepítése a társaság fagyasztó üzemének tetőszerkezetére. A napelem rendszer segítségével a gomba és gyümölcs fagyasztáshoz szükséges villamos áram igényt jelentős részét fedezni fogja.

A projekt azonosítószáma: GINOP-4.1.4-19-2020-03412

A projekt tényleges befejezése: 2022.11.30

A támogatás mértéke: 12,7 mFt (55 %)

Kedvezményezett neve: Magyar Gomba Kertész Kft.